Minu lood, minu piirid ja minu vastutus.

-

Olen ise oma elu looja.

Ma olen südamest tänulik, et näen ja saan täna asjadest teistmoodi aru kui aastaid tagasi. Minevikku vaadates saan aru, et ma olen teinud palju vigu ja seeläbi kogenud üksjagu stressi. Ma ei mõista end hukka, sest tean et andsin tookord endast parima oma toonaste teadmiste ja oskustega. Olen siiralt tänulik, kõigi õppetundide eest ja eriti väärtuslikud on need kõige valusamad õppetunnid, sest tänu nendele kogemustele on täna minu elu palju rahuldust pakkuvam ja turvalisem kui kunagi varem. Rahulolu on toonud teadlikkus ja vastutuse võtmine. Samuti teadvustan, et olen endiselt teel, mind ootab endiselt palju põnevaid õppetunde, veelgi teadlikum ja sügavamat rahu pakkuv tulevik.

Imago teooria üks oluline osa seisneb vastutuse võtmisel iseenda käitumiste ja tunnete eest ja oma elu kvaliteedi eest tervikuna. Mitteteadlikus suhtes arvame, et partneri ülesanne on teha meid õnnelikuks ja kui ta seda ei tee, siis järelikult ta ei hooli minust ega meie suhtest. Me arvame, et ta näeb maailma samamoodi, nt kui mina jään hiljaks, siis sellepärast, et mul on liiga palju toimetusi ja alati ei jõua õigeks ajaks valmis, aga kui tema jääb hiljaks, siis sellepärast, et ta ei austa minu aega ega mind … Mitteteadlikus suhtes me arvame, et partner teab meist paremini meie soove ja vajadusi ja anname vastutuse sellega talle. Kui ta ei tea, siis loome enda peas loo, et järelikult ta  ei armasta mind piisavalt, muidu ta ju teaks …

Minu mõistmised täna, mis aitavad mul muuta oma elu just selliseks nagu soovin:

·         Mõistan, et kui ma pole rahul oma olukorraga, siis põhjus on selles, et ma pole osanud teha, näha, mõista, tegutseda nii, et see olukord oleks täna teistsugune. Varem arvasin, et kui mu suhe ei toimi või kui mu sissetulek pole piisav või mul on halb tuju, siis selle on põhjustanud teised inimesed või asjaolud, sest mina ju olin andnud endast parima. Üks parimaid õppetunde minu jaoks oli kogemus pojaga, kui ta otsustas 10-nda klassi poole aasta pealt pooleli jätta. Kui talle oma muret jagasin ja oma hirme väljendasin, siis kuulas ta mind ära ja küsis, kuidas ta saab mind aidata, sest tema on oma otsuses kindel ja  võtnud vastutuse oma otsuse eest.

·         Mõistan, et kui keegi teine pole oma olukorraga rahul, siis on see tema vastutada, mida ta selle olukorraga peale hakkab. Saan teda aidata ära kuulamisega või tema soovi korral jagada omi mõtteid ja kogemusi, mida samas olukorras teeksin. Vastutuse jätan sellele inimesele, kelle mure see on.

·         Olen mõistnud, et enamus muresid ja hirme on seotud lugudega, mida endale räägin. Teemade taga on lood. Pole mõtet lahendada teemasid, kui lood jäävad elama. Tuleb tegeleda lugudega. Nt kui miski mind meie suhte juures või minu partneri käitumises mind häirib, siis palun oma kaasa abi, et ta kuulaks minu lugu ja aitaks mõista, miks ma reageerin nii nagu reageerin ning mida saaksin teha teisiti. Milline võiks olla minu uus lugu, kuidas saaks tema mul aidata uut lugu integreerida ja kui usun, uut lugu, siis kuidas see minu tundeid ja käitumist mõjutaks.

·         Mõistan, et mul on piirid, mida ületades teen endale kahju. Minu vastutada on oma piire teadvustada ja väljendada ning võtta vastutus nende ees. Kui ma seda ei tee, siis teen haiget nii endale kui teistele.

·         Mõistan, et minu elu saab muutuda vaid siis, kui muutus sünnib minus ja võtan vastutuse nende muutuste ees.

Vastutuse võtmise, lugude ja piiridega tegeleme sügavamalt juba järgmises Imago Klubis, mis toimub 17.mai Tallinnas. 

Tänu ja heade soovidega, Sille
Eelmine
Imago Klubi Tallinnas 17. mail Kai 1, kell 18.30- 21.00
Järgmine
Generatsioonide vaheline dialoog

Lisa kommentaar

Email again: